Kunder Hangoor

Afbeelding invoegen  
 
 
 
Kunder Hangoor
 
 
 
Het ontstaan:
 
De maker van dit nieuwe ras is Wiel Ladenstein. Het nieuwe ras is ontstaan door kruisingen met de grote Meissner Hangoor, Klein Zilver en de Nederlandse Hangoordwerg. Na jaren van selecteren via de wetten van Mendel en kennis van de genetica is een Hangoor ontstaan zoals de fokker voor ogen had, met het juiste type en bouw en vooral de nuance van verzilvering.

De Kunder Hangoor is sinds 23 januari 2016 officieel erkend in Nederland.
 
Standaard eigenschappen:
 
De Kunder Hangoor is ingedeeld in groep 6.
 
 

 Positie
 Onderdeel
 Punten
 1 Gewicht, 10
 2 Type, bouw en stelling 20
 3 Pels en pelsconditie 20
 4 Kopvorm 15
 5 Oren: structuur, dracht en lengte 15
 6 Kleur, verzilvering 15
 7 Lichaamsconditie en verzorging 5
   Totaal  100
 
 1. Gewicht
 
Het gewicht is 2,25 tot 3 kg.

Puntenschaal voor het gewicht:
 

 Gewicht (kg.)  2,25-2,35 2,40-2,50  2,60-3,00 
 Punten  8  9  10
 
2. Type, bouw en stelling
 
Het type is gedrongen (typegroep C). De bouw is breed in voor en achterhand. De nek is kort en krachtig. Vanuit de nek loopt de ruglijn iets omhoog naar de goed gevulde achterhand, welke kort is afgerond zonder hoekig te zijn. De benen zijn kort, dik en gespierd. Het ras heeft een lage stelling. Een juiste stelling toont de aanwezige rasadel.
 
3. Pels en pelsconditie
 
De pels is van normale tot iets langer dan normaal, dicht ingepland, rijk aan onderhaar, zacht en glanzend. Pelsconditie: zie het algemene gedeelte.
 
4. Kopvorm
 
De kop is sterk ontwikkeld met breed voorhoofd, breed tussen de ogen, sterk ontwikkelde wangen en brede snuit. Het neusbeen is sterk gebogen. Bij de ram is een kinknobbel (knoop) toegestaan. Hieronder wordt verstaan een aanhangsel onder de kin, niet aan de keel, zo klein mogelijk en goed gevormd.
 
5. Oren: structuur, dracht en lengte
 
De oren zijn dik, breed, stevig van structuur en aan de top lepelvormig afgerond. De oren hangen met de schaalopening naar de kopzijde gekeerd en vanuit de zijkant gezien, loodrecht naar beneden. Va voren gezien worden ze hoefijzervormig gedragen. De lengte van de oren, gemeten van punt tot punt, met inbegrip van de schedelbreedte, is 25 tot 31 cm. Door de ombuiging van de oren aan de basis ontstaan op de kop twee zichtbare verhogingen, kronen genoemd. Hoe zwaarder en steviger de oorstructuur, hoe beter deze kronen uitkomen. 
 
Puntenschaal voor de lengte:
 

 Oorlengte (cm)  25 26  27-29  30  31
 Punten  2  2,5  3  2,5 2
 
6. Kleur en verzilvering
 
De Kunder hangoor is erkend in de kleur zwart. De kleur moet zo intens mogelijk zijn om de verzilvering contrastrijk uit te late komen/ Verlangd wordt een gelijkmatige verzilvering over het gehele lichaam, waarbij de nuance van verzilvering ongeveer bij "midden"ligt. De midden nuance heeft een ruimere speling dan bij de zilverrassen. Een regelmatige verzilvering over het gehele dier is belangrijk dan de juiste nuance van verzilvering. Zie voor de verdere beschrijving van de kleur en de verzilvering het ras Klein Zilver.
 
7. Lichaamsconditie en verzorging
 
Zie het algemene gedeelte.
 
 
Broninformatie Kleindier Magazine april 2016